Nejnovější zprávy: Během povodní zemřeli v Moravskoslezském kraji už tři lidé Povodně mají první oběť, na Bruntálsku našli bezvládné tělo. Další lidé se pohřešují

Gastronomie

Zajděte si na Psí kusy! Do centra Ostravy láká nová pivnice

Na Poštovní ulici v samém centru Ostravy je od minulého týdne v provozu nový podnik. Jedná se o hospodu, či chcete-li ochutnávkovou pivnici, ostravského pivovaru Hoppy Dog.

Za vznikem nové hospody Psí kusy stojí Luboš Petr z minipivovaru Hoppy Dog (Foto: Tomáš Svoboda)

Pojmenovaná je trefně, protože psí kusy můžete v Psích kusech v rozumné míře dělat a hlavně ochutnávat. A rozhodně je z čeho vybírat, protože minipivovar, který sídlí ve Vítkovicích, tam čepuje svoji kompletní produkci složenou vždy z minimálně pěti druhů piv.

„O vlastní hospodě jsme původně neuvažovali, ale nakonec nás k tomu přivedlo několik důvodů. Především se nás lidé neustále ptali, kde se naše pivo čepuje a my je museli posílat tam, kam jsme zrovna rozvezli sudy,“ vysvětlil spoluzakladatel rodinného pivovárku Luboš Petr.

Jejich Hoppy Dog, který funguje od konce roku 2016 a vaří výhradně svrchně kvašená piva, podle něj nadále zůstane produkčním minipivovarem. Pivo od nich totiž míří i za hranice města a kraje. Když se ale naskytla šance otevřít vlastní „showroom“ v centru Ostravy, zakousli se do nové výzvy.

Shodou okolností se ve správný čas uvolnily vhodné prostory, v nichž dříve bývala kavárna. „Důležitým faktorem byla také možnost spolupráce s naším kolegou Pavlem, který byl naším odběratelem a nyní hospůdku provozuje,“ upřesnil zástupce úspěšného minipivovaru.

Před více než rokem začínali velmi pokorně. Společně s bratrem Martinem chodili dál do „běžné“ práce a vaření piva a jeho prodeji se věnovali ve volném čase. „Chceme vařit tak, aby pivo chutnalo a my se nemuseli stydět. Doufáme, že to pivaři ocení,“ říkali při našem tehdejším setkání.

Teď už se věnují naplno práci v pivovaru, který je živí. Kromě nové hospody, kde čepují svoje oblíbené druhy jako Witbier, Weizen či americký Ale, se pustili také do projektu ostravské pivotéky, v níž od března působí společně s dalšími malými výrobci.

Co si mohou pivaři slibovat od nově otevřených Psích kusů? „Budeme čepovat výhradně naše piva s tím, že občas pustíme na pípu někoho ze spřátelených pivovárků. Pět až šest piv u nás budete moci ochutnat vždy. Časem bychom rádi nabídli také rychlé a kvalitní jídlo,“ doplnil Luboš Petr.

Odlišit by se chtěli tím, že vedle masových pochoutek budou mít v nabídce také veganskou gastronomii, které se věnuje jejich kolega. Provozní doba hospůdky, v níž je 25 až 30 míst k sezení, bude každý všední den od 16:00, v sobotu pak od 14:00.

„Chceme pořádat také živé koncerty či pivní degustace. Prostor je u nás sice menší, ale docela variabilní. Když se chce, vleze se lidí i víc,“ dodává zástupce dalšího nového podniku v centru Ostravy.

Fotogalerie