Nejnovější zprávy: Muže na kolejišti ve Svinově srazil vlak, zraněný skončil ve vážném stavu Při nehodě na dálnici na Novojičínsku se zranilo pět osob, jednoho muže museli resuscitovat

Gastronomie

V Ostravě znovu otevřela známá pivnice U Křižánka

Podnik U Křižánka, který se nachází v centru Ostravy, píše velmi dlouhou historii. Několik posledních let byl zavřený, teď ale prošel velkou rekonstrukcí a v úterý 3. září znovu otevřel.

Foto: se souhlasem pivnice U Křižánka

Historie známé ostravské pivnice je hodně dlouhá. Mimochodem, je součástí domu, ve kterém dříve bydlel ostravský starosta Jan Prokeš se svou rodinou. „Upřímně, já sám nevím, kdy tady začalo něco fungovat, ale jeden z kuchařů, který se v těchto místech kdysi učil, má už 90 let. Takže si dokážete dopočítat, že historie podniku je hodně bohatá,“ řekl pro patriotmagazin.cz Jan Hudziak, který U Křižánka začíná psát nový příběh.

Vedle Křižánka v minulosti fungovala Družba, která byla později přejmenována na Dlouhou 100ry. Ta je nyní zavřená. A dlouho nefungoval ani podnik U Křižánka. „Poslední majitel do tady zavřel během covidu. My jsme to, společně s manželkou, převzali před deseti měsíci,“ prozradil Hudziak.

Od té doby manželé bývalou hospodu rekonstruovali. „Všechno si děláme sami. Podnik jsme převzali v otřesném stavu, opravy nás stály spoustu času a peněz. Ale doufáme, že se výsledek bude lidem líbit,“ prohlásil provozovatel.

Jan Hudziak je zkušený hostinský a se svou ženou se v gastronomii pohybuje už spoustu let. Dříve provozovali jeden podnik na Stodolní, pak byli v Michálkovicích. Co je ale přivedlo ke Křižánkovi? „Asi jsme se doma nudili,“ usmáli se manželé, kteří spolu jsou už přes 40 let.

Zatímco Jan se bude ve své nové pivnici pohybovat hlavně na place, jeho žena bude vařit. Na hosty čeká česká kuchyně, chybět nebude poctivá gulášovka, domácí dršťkovka, pečené koleno, vepřová žebra nebo kuřecí křidélka. V nabídce budou i chuťovky k pivu v čele s utopenci, nakládaným hermelínem, tlačenkou či klobásou.

Ve všední dny bude v nabídce i obědové menu za velmi lidové ceny. Jedno jídlo, včetně polévky, se bude servírovat za 99 korun, druhé bude o 30 korun dražší. Zajímavá je i pivní nabídka, které dominuje Bohém od Krušovic.

„Předělat restauraci do současné podoby nebylo vůbec snadné. Jsme rádi, že je to za námi, teď už se těšíme na hosty,“ pozvali manželé všechny zvědavce. Ti už totiž zbystřili, že se v historickém podniku na Nádražní něco děje, a tak nakukovali dovnitř, aby zjistili, kdy pivnice U Křižánka otevře.

Teď ta chvíle nastala. Přes týden bude podnik otevřený od 10 do 22 hodin, v soboty od 11 do 22. V neděli bude zavřeno.