Nejnovější zprávy: Auto narazilo do stromu a sjelo ze srázu. Spolujezdkyně je po smrti Poláci začnou budovat vysokorychlostní trať ke státní hranici. Co Češi?

Gastronomie

Zachráníme Slunečnici? Magazín PATRIOT bude rok sledovat osudy jedné restaurace

Magazín PATRIOT připravil pro své čtenáře unikátní projekt: rok budeme sledovat příběh jedné ostravské restaurace.

Pavlína Watzliková a její přítel René Vozňák se po pobytu v Anglii, kde působili v gastronomii, rozhodli pro pronájem restaurace. Vybrali si restauraci Slunečnice v Sadové ulici a rok tam již působí.

René Vozňák a Pavlína Watzliková. Foto: Vladimír Pryček

René Vozňák a Pavlína Watzliková. Foto: Vladimír Pryček

Nedávno oslovili Magazín PATRIOT, který se věnuje ostravské gastronomii s poměrně velkou vervou, zda by o nich nenapsal… Jenže jde o restauraci, která v posledním roce spíše skomírá, provozovatelé prodělávají, hostů příliš nepřibývá.

„Zjistil jsem, že se jedná o dva mladé a velmi nadšené lidi, kteří mají neskutečnou chuť dělat gastronomii dobře, ale chybí jim více zkušeností a praxe,“ popisuje šéfredaktor Magazínu PATRIOT Jaroslav Baďura první setkání s mladou dvojicí.

Magazín PATRIOT se tedy rozhodl provozovatelům restaurace pomoci. „Budeme je celý rok v unikátním seriálu sledovat a s pomocí odborníků na gastronomii, pivo, kávu, interiéry, marketing, jim pomůžeme zpátky nahoru. Nejde o to, že by jim někdo dal peníze nebo udělal něco za ně – dostanou pouze rady od těch nejlepších, na nich samotných bude záležet, jak s nimi naloží,“ říká Jaroslav Baďura.

S tím, aby byl provoz restaurace ekonomický, již začal mladé dvojici pomáhat ostravský gastronom Michal Šlachta, který řadu let provozoval úspěšnou řeckou restauraci Ellas v Porubě a nyní vlastní gastronomickou aplikaci GastroApp.

Michal Šlachta (vlevo) se zapojil i do práce v kuchyni Slunečnice. Foto: Vladimír Pryček

Michal Šlachta (vlevo) se zapojil i do práce v kuchyni Slunečnice. Foto: Vladimír Pryček

Provozovatelům restaurace pomohl i s nastavením nového menu, v současné době se hledá nový dodavatel piva pro restauraci, architektka Helga Šmídová spolu s výrobcem interiérů Radimem Kolibíkem připravují změny uvnitř restaurace, marketingu restaurace se ujme renomovaná ostravská agentura PULARY, s kávou pomůže úspěšná baristka Lucie Buchwaldková…

„Oslovili jsme několik skutečně dobrých ostravských šéfkuchařů, které náš projekt zaujal. Slíbili nám, že se do něj zapojí a poskytnou svoje rady a zkušenosti,“ říká Baďura.

Během roku by se v restauraci měla změnit ekonomika provozu, od začátku února už je zde nové menu, proměnami by měl projít interiér i prostor okolo restaurace, změna nastane na úseku kávy i piva, změní se marketing restaurace a její prezentace na sociálních sítích…

„Jsme tady rok, ale nebyl to úspěšný rok. Přitom vím, že tato restaurace má potenciál, jen jsme jej zatím nedokázali využít. Jsme v místě, kde bydlí spousty lidí, jsou zde kanceláře firem. Jsem šťastná, že jsme byli do projektu Magazínu PATRIOT zařazeni,“ říká Pavlína Watzliková.

Partneři seriálu jsou: Michal Šlachta, aplikace GastroApp, agentura PULARY, architektka Helga Šmídová, Radim Kolibík, Lucie Buchwaldková a další partneři, kteří se přidají v průběhu celého projektu.