Nejnovější zprávy: Bílovečtí hasiči se přestěhovali do nemocnice. Jejich „zámeček“ prochází obnovou Dolním Vítkovicím stoupla návštěvnost, chystají se další novinky

Gastronomie

Bývalo to strašidelné místo Ostravy. Teď je z Aera příjemný podnik s vlastním pivovarem

Ostrava ušla za poslední roky obrovský kus cesty dopředu. Stejně jako Aero - Restaurace s místním pivovarem.

Foto: Jaroslav Kubík

Historie Aera, které se nachází v ostravské Hrabůvce, je už hodně dlouhá. Dříve to však byl nechvalně vyhlášený podnik se „strašidelnou“ ubytovnou, o které si šuškala celá Ostrava. Děly se tady všemožné věci. Zhruba posledních šest let však píše nový příběh. Daleko příjemnější.

Restaurace prošla krásnou proměnou. Ubytování prokouklo a mimo jiné ho obývají i hokejisté vítkovické juniorky. K dispozici je také wellness se saunou, vířivkou a pivními procedurami.

V horním patře komplexu nyní vzniká moderní residenční bydlení. „Budujeme mezonetové byty, které budou propojeny schodištěm do půdního prostoru. Vzniká tady deset nových bytů,“ řekla pro patriotmagazin.cz provozní celého objektu Jana Tomanová.

Ve spodních prostorách se nachází pivovar, který patří k největším restauračním pivovarům v kraji. Ukrývá se v něm 13 ležáckých tanků. „Začali jsme na pěti kohoutech, teď jich máme sedm. Vždy se snažíme mít na čepu sedm druhů piva,“ prozradila Tomanová. Místní sládek je hodně tvořivý „Vaření piva je jeho vášeň. Uvařil už téměř 40 druhů piva, které jsme protočili na čepu,“ dodala.

Majitel celého komplexu vlastní také leteckou halu v Mošnově se 17 ultralehkými letadly i vrtulníkem, provozuje pilotní školu, vyhlídkové lety nebo házení očkování na lišky. Z letectví je v Aeru odvozeno také pivní názvosloví. „Děláme Čmeláka, Letušku, Vrtulník nebo Kapitána. Rádi experimentujeme a vymýšlíme nové věci, takže už jsme dělali pivo taky z bergamotu nebo papáji,“ uvedla paní Tomanová.

V nabídce místní restaurace dominují pokrmy k pivu. V Aeru tak ochutnáte kolena, žebra, svíčkovou, hovězí líčka, tvarůžky, škvarkovou pomazánku nebo tatarák. V rámci poledního menu jsou připravovány i low carb pokrmy nebo saláty. Každý měsíc tady mají i speciální tematické akce zaměřené třeba na burgery nebo jídla spojená s Oktoberfestem.

Aero se zbavilo nelichotivé pověsti a stále se posouvá dopředu. Získalo si stálou klientelu a pořád vítá nové hosty, pro které je tahákem i místní pivovar. „Myslím, že jdeme správnou cestou. Rosteme a přemýšlíme o dalších novinkách,“ naznačila Jana Tomanová. Do budoucna by ji lákala vlastní pivní kosmetika, pivní galerie i zrekonstruované salonky.

Fotogalerie

Autor: Jaroslav Kubík