Nové podniky v Ostravě: rodinné bistro Boule za ušima
Rodinné bistro Boule za ušima otevřelo v lednu letošního roku v ostravské Tyršově ulici.
Za nápadem otevření bistra stojí zakladatelka a vedoucí podniku Eva Rožková, která téměř tři roky vedla bistro Bongusta.
Šlo o její první podnikatelský počin v gastronomii a představoval malé bistro, jehož koncept byl pro Ostravu v době otevření skoro neznámý.
„Původně to mělo být bistro orientované na „take away“ jídlo, což v Ostravě moc nezafungovalo, tak jsme provedli rozsáhlou rekonstrukci, přidali posezení pro pár osob a z původně masové kuchyně jsme udělali vegetariánské bistro,“ vzpomíná na své začátky v oblasti gastronomie Rožková.
Bistro se nacházelo v malém prostoru, který postupně přestával stačit. A celkově čtyři stoly pro deset osob už byly málo.
„Hosté se k nám už jednoduše nevešli. Zároveň jsem cítila, že se chci gastronomii věnovat více a také dát větší prostor bratrovi, který je výborný kuchař, a nyní u nás vaří,“ přibližuje Rožková.
Rozhodla se tedy otevřít větší bistro s názvem Boule za ušima, kde jsou na výběr pokrmy ze stálé týdenní nabídky, která se pravidelné obměňuje.
„Některá jídla s námi vydrží déle a něco se opravdu mění každý týden. Polední menu u nás nemáme a zatím neplánujeme ani rozvoz. Sledujeme, co a jak u nás bude fungovat, již nyní ale nabízíme různé akce a večírky,“ představuje nabídku služeb vedoucí bistra.
V podniku jsou tedy schopni pro zákazníky připravit i nejrůznější akce na míru. Místo mohou zvolit pro oslavu narozenin nebo například promocí.
Stejně tak se rádi postarají o catering. Týdenní nabídka je k dohledání i na internetových stránkách bistra nebo na facebooku.
Dalším faktorem, který hrál pro změnu konceptu, bylo také jeho umístění. I to podnítilo změnu působení a vůbec celého zaměření bistra.
„Jsme na skvělém místě s úžasnými pronajímateli. Hned, jak jsem prostor viděla, věděla jsem, že tam chci být. To hrálo velkou roli,“ říká vedoucí a zakladatelka bistra, která vynaložila mnoho úsilí k otevření zcela nového podniku.
Rožková čerpá inspiraci například z pražských podniků nebo i díky cestování po různých koutech světa.
„Už deset let žiju na cestě mezi Prahou a Ostravou, tím pádem hodně čerpám inspiraci právě v Praze. Ale cestuji také všude možně po světě, ať už je to Asie, jižní Amerika nebo krásná evropská města. To vše je pro mě inspirací – to je důležité, nezakrnět na tom našem písečku,“ dodává.
Pro ni i celý personál jsou také důležitým motorem spokojení zákazníci, jejichž zpětné vazby si velmi cení.
„S ohlasy se setkáváme. Kladnými i zápornými, a jsem za ně ráda. Vždy je co vylepšovat a také si moc vážím těch, kteří nám to řeknou přímo než potom v esejích na facebooku. Naštěstí je však valná většina reakcí zatím kladných a to nás žene dopředu,“ těší se z přízně Rožková.
Prostory bistra budou v budoucnu hostit také akci s názvem Food Porn Academy – milovníci jídla a jeho přípravy se tak budou moci lecčemu přiučit od profesionálů přímo z oboru.
„Jde o kuchařskou akademii, jejíž spuštění předpokládáme na začátku léta. Zatím rekonstruujeme a těšíme se,“ představuje Eva Rožková další lákadlo podniku, které sice vzniká nezávisle na něm, ale v budoucnu bude také jeho důležitou součástí. Více o projektu Food Porn Academy je k dohledání na webových stránkách foodpornacademy.cz.
Martina Kotulová