Muzeum uvede výstavu o zabíjačkách a po vernisáži na nádvoří zámku zabije prase
Muzeum Beskyd Frýdek-Místek doprovodí svou novou výstavu o tradičních zabíjačkách opravdovou ukázkou zabití prasete a výrobou masných výrobků. Vernisáž výstavy se koná na zámku ve Frýdku-Místku 11. února, zabíjačka na nádvoří 13. února.
„Máme domluveného řezníka, který má s těmito akcemi zkušenosti a bude svou práci předvádět návštěvníkům,“ uvedla náměstkyně ředitele muzea Dominika Grygarová.
„Výstavy zaměřujeme mimo jiná témata i na tradiční řemesla letos přišel na řadu řezník. Návštěvníci se budou moci těšit právě na ukázku výroby zabijačkových specialit a samozřejmě si budou moci výrobky i zakoupit.“
Den doprovodíme i komentovanými prohlídkami výstav, které budou věnovány klasickému řeznickému řemeslu a cukrářům, protože když skončila zabijačka, pekly se koláče, takže ani ty nebudou chybět,“ dodala Dominika Grygarová.
Zabíjačka čili domácí porážka spojená se zpracováním prasete se udržuje v českém prostředí dodnes. Tradičně se dělala před Vánocemi a v masopustě a domácnosti zajišťovala přísun masa po celou zimu.
V dnešní době se zabíjačky staly spíše příležitostí k přátelským či rodinným setkáním a i v konkurenci nejrůznějších světových kuchyní jsou české zabíjačkové speciality velice oblíbené.