Kde si dát tu nej zmrzlinu v Moravskoslezském kraji? Čtyři místa, kde nebudete litovat
Zmrzlinové adresy Moravskoslezský kraj má hned několik skvělých zmrzlináren: kornoutky s tou nejlepší domácí zmrzlinou najdete na kopci nad Čeladnou v Novém Jičíně.
Mlékárna Čeladenka je v táhlém svahu nad obcí Čeladná. Možná cestou sem budete trochu bloudit, protože někde narazíte na směrovky hotýlku stejného jména, který s mlékárnou nemá společnou ani adresu ani nic jiného.
O to radostnější je ale ten moment, kdy se konečně vynoříte u kýženého cíle. Dvě okýnka nevelkého stánku u cesty slibují zmrzlinu točenou i špachtlovou (rázovitý šéf pan Kowalik neprodává po kopečcích, ale nabírá zákazníkům špachtlí jako na Jadranu a zakládá si na tom).
Čeladenka je tvořena statkem, kde je ustájeno kolem sedmi desítek strakatých holštýnských kravek, které zvědavě vyhlížejí ze stání, když se před podnikem objeví noví hosté. Právě z jejich tvarohu a smetany se v Čeladné připravuje zmrzlina. Smetanovou část produkce Čeladenky tvoří točená.
„Aby byla chutná, musíte ji našlehat, nesmíte to ale přehnat, to by byl zase samý vzduch,“ vysvětluje rázovitý zmrzlinář postup. Z tvarohu se pak připravuje zmrzlina, kterou z chladících boxů nabírají zmrzlináři špachtlí.
„K tvarohu se výborně hodí višně, lesní plody, ale třeba taky meruňky,“ doporučuje pan Kowalik, zatímco zákazníci proudí od okénka k dřevěným lavicím s výhledem do kraje.
Jestli je Čeladenka místem rurálním, pak je Sauro v Novém Jičíně jejím protikladem. Cukrárnu stojící přímo na náměstí vede dáma důstojného věku a vzezření paní Imryšková, ke které všechny místní děti chodí jako domů.
Takové ovocné poháry ani zákusky jim nikde jinde neudělají. Na zmrzlině se tady s dětmi shodnou i rodiče, mají totiž záruku, že jejich ratolest nebude mlsat umělými barvivy napajcovaný cukr, ale skutečné ovocné sorbety.
Bezmála posvátným místem pro milovníky zmrzliny je i krámek v Mošnově. Podsaditý chlapík tady v sezoně vysedává od čtvrtku do neděle a tvoří se zde fronty jako na zlevněné džíny kdysi v Tuzexu…
Okénko v dřevěném domku je otevřeno jen když je hezky, ale díky strategickému umístění hned u hlavní silnice na Ostravu tady jde točená a opravdu nešizená zmrzlina na dračku.
Svou vlastní zmrzlinu si již rok vyrábějí i ve známé ostravské cukrářské firmě Ollies.
„Začali jsme klasickými příchutěmi, které jsou nejžádanější: čokoláda, vanilka, pistácie, malina. Zařadili jsme je do stálé nabídky, no a další již vznikaly podle inspirace. Děláme například příchuť vlašský či lískový ořech, dále ovocné sorbety s 85 procenty ovoce, mango, jahoda, ostružina, lesní směs. Máme i netradiční, například makovou nebo lotusovou – zmrzlinu s příchutí známých lotusek, sušenek,“ říká Tereza Gondková Grillmaierová, která je dcerou zakladatelů firmy Ollies, manželů Gondkových.
Petra Pospěchová a Jaroslav Baďura