Exotika na farmách severu Moravy: pštros, křepelky či tibetský jak
Na severu Moravy se na farmách nechovají jenom kozy a kravky. Zdejší statky vás někdy překvapí nečekaně cizokrajnými zvířaty.
Pštrosy tu najdete hned na třech místech, na jedné usedlosti se specializují na křepelky a v Jeseníkách zase chovají tibetské jaky.
Na okraji Jestřábí se v ohradě pasou kravky, prostě klasický výjev zdejší krajiny. O plot dál už je ale výhled o poznání neobvyklejší. Jakmile spatří vetřelce, ženou se k vysoké ohradě ptáci na dlouhatánských silných nohách a varovně nadouvají peří.
Pštrosi nejsou v moravskoslezském kraji tak výjimečným jevem, jak by se mohlo zdát: kromě Jestřábí je chovají taky na farmě Flagar v Tísku, kde se taky vyrábí různé produkty z jejich kůže: od peněženek, kabelek a pásků po vesty nebo boty.
Pro pštrosí maso však zamiřte raději do Hněvošic, kde mají na Pštrosím vršku v nabídce třeba oblíbené pštrosí škvarky, pštrosí sádlo, ale taky steaky z pštrosího masa a nebo rovnou párky či klobásky.
Mezi populární speciality z Hněvošic patří též paštiky s padesátiprocentním podílem pštrosích jater. Nedaleko chráněné oblasti Hněvošický háj vznikla tradici chovu pštrosů už na začátku devadesátých let.
Další ptačí kuriozitu najdete v Mezině nedaleko Bruntálu. Farma pod Venušinou sopkou se specializují na křepelky.
„I když je křepelčí vejce pětkrát menší než slepičí, obsahuje pětkrát více fosforu, draslíku a železa. Fosfor přispívá k duševnímu vývoji, proto už dlouhou dobu v Japonsku dostává každý žák povinně k obědu dvě křepelčí vejce,“ vysvětluje výhody pochutiny majitel farmy Roman Ožana.
Třetím místem, kde se budete cítit trochu jako v zoologické zahradě, je Farma Bovine v Heřmanovicích. Mají zde stádečko tibetských jaků.
Na rozdíl od skotu, který chovají také, ovšem rozložité chlupaté a rohaté krasavce neporážejí. „Jsou spíš na okrasu, taková naše zoo,“ směje se spolumajitel farmy Tomáš Svoboda.
Petra Pospěchová