Nejnovější zprávy: Během motokrosového tréninku v Palkovicích se zranil jeden ze závodníků Stan proti melanomu v Ostravě navštívilo 450 zájemců, zachyceny byly i zhoubné nádory

Společnost

Ve Frýdku-Místku odstartují farmářské trhy, potrvají až do listopadu

Oblíbené frýdecko-místecké Beskydské farmářské trhy slaví půlkulaté výročí. Letos zahájí svůj patnáctý ročník.

Foto: Libor Solař

Farmáři ve Frýdku-Místku již patnáctým rokem zahájí sezonu oblíbených tržních čtvrtků. První letošní trh se uskuteční 24. dubna tradičně na náměstí Svobody. Následně se budou konat každý druhý čtvrtek až do listopadu.

První Beskydské farmářské trhy se konaly 30. června 2011. Dodnes si drží původní vizi zkracovat potravní řetězec a zviditelnit lokální malovýroby, tzv. „od vidlí až na vidličku“. Trhy měly rozšířit nabídku ve městě o zajímavé české zemědělské a rukodělně výrobky. Především o maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, čerstvá vejce, včelí med a výrobky z něj, živé ryby a drůbež, ovoce a produkty z něj vyrobené, zeleninu, obiloviny, květiny, pekařské výrobky, pivo či víno. Šlo také o přiblížení malovýroby z okolí a zvýšení atraktivity specifických produktů. Nedílnou součástí bylo a je setkávání se v rámci místní komunity v historické části města.

„Beskydské farmářské trhy si našly své zákazníky a pozitivně se ujaly i mezi prodejci, jejichž počet a skladba se ale v čase mění. Základ vždy tvoří prodejci z našeho regionu, ale dojíždějí i z různých koutů Čech, Moravy, Slezska, dokonce z blízkého příhraničí, ze Slovenska. Raritou je oblíbené pekařství z Chocně, které se trhů účastní od samého začátku. Zákazníci mají své oblíbené a léty prověřené řezníky nebo zelináře, kterých bohužel znatelně ubývá. Ovšem, najde se pár věrných, kteří zůstávají do dnešní doby,“ řekl náměstek primátora pro životní prostředí a zemědělství, územní plánování a rozvoj, stavebně správní činnosti, ekonomický rozvoj a podnikání a dotace a integrované teritoriální investice Lukáš Slíva.

Město od zahájení trhů ladí prodejní dobu a hledá přijatelný kompromis. Na počátku se trhy konaly až do 17 hodin, což ale nevyhovovalo prodejcům. Pozdní ukončení jim blokovalo další aktivity, případně měli nízkou tržbu v pozdních odpoledních hodinách či zboží už dříve vyprodali. Radnice zavedla také tržní soboty, aby vyšla vstříc pracujícím. Reakcí ale byl nezájem prodejců i velmi slabá kupní síla ze strany spotřebitelů. Nyní je ustálená prodejní doba od 8 do 16 hodin. Počet prodejních stánků na jednotlivých trzích se mění, v průměru mezi 50 až 70 stánky. Zdařilé jsou jarní květinové nebo podzimní dušičkové trhy. Harmonogram pravidelných termínů doplňují speciální akce. Atraktivní je na počátku roku Masopust, obohacený o doprovodný program, a na podzim Zabijačka, kdy se náměstím line vůně uzenin, které jsou našem regionu velmi žádané.

„V současné době se stále snažíme udržet jistou úroveň farmářských trhů, přestože pěstitelů zeleniny a ovoce, kteří by chtěli prodávat své výpěstky na trzích a pochází z našeho regionu, není mnoho. V průběhu roku se aktivně vyhledáváme nové prodejce a moc nás těší, když najdeme šikovné, třeba i začínající podnikatele, kteří získávají své první zkušenosti i na Beskydských farmářských trzích,“ dodal náměstek primátora Lukáš Slíva.

24. dubna, na prvním čtvrtečním trhu tohoto roku, stánkaři nabídnou jarní sortiment, sazenice rostlin a zeleniny, řezané květiny. Standardně budou v nabídce sýry z kravského a ovčího mléka, zelenina, uzenářské výrobky, byliny, ovocné šťávy z Fryčovic, nakládané zelí, kimči, med, pekařské výrobky, frgály a perníčky. Dále šité výrobky jak pro dospělé, tak pro děti, dřevěné výrobky do kuchyně, přírodní kosmetika i malé občerstvení, například káva či bezlepkové bramboráky